Kış ve yaz lastikleri arasındaki fark nedir?
Karla kaplı bir yolda yaz lastikleriyle seyreden bir aracın 50 km/saat hızdan durabilmesi için 43 metre gerekli olduğunu biliyor muydunuz ? Kış lastikleriyle ise bu mesafe sadece 35 m dir. Bunun sebebi, 7°C altındaki sıcaklıklarda yaz lastiklerinin olması gereken yol üzerindeki tutuşu sağlayamamasıdır. Kullanılan özel kauçuk karışımı ile beraber daha kaba ek olukları olan genellikle daha derin diş aralıkları sayesinde kış lastikleri, yaz lastiğine göre daha iyi tutuş sağlar.
Doğru lastiklerle yılı emniyetli bir şekilde geçirin
İstatistikler kışın kaza riskinin yaza göre altı kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Bu yüzden aracınıza binmeden önce hava koşullarına bakmak ve zamanına uygun olarak kış lastiklerini kullanmak daha doğru olacaktır.
Doğru şişirme basıncı ne kadar önemlidir?
Aracın ağırlığını sadece lastikler taşımaz,lastik içlerindeki hava da bu konuda önemli bir rol oynar. Şişirme basıncı çok düşükse yolculuk sırasında güvenlik riski de artacaktır ;
- Frenleme mesafesi uzayacaktır.
- Lastiklerde oluşan aşırı ısı nedeniyle daha yüksek bir lastik hasarı riski görülecektir.
- Lastik üzerinde meydana gelen daha yüksek dönme direnci yüzünden aracın yakıt tüketimi artacaktır.
Aracınızın lastiğini temizlerken genel olarak yüksek basınçlı temizleyici mi kullanıyorsunuz ? Eğer öyleyse lastikleri temizlerken dikkatli olmalısınız.
Lastikleri temizlerken dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Yüksek basınçlı tabancanın ucu ile lastik arasında en az 20 cm olacak şekilde mesafeyi koruyun.
- Konsantre ve dar ağızlı bir püskürtme yerine daha geniş bir ağız kullanın.
- İnatçı kirler olması durumunda bile kesinlikle basınçlı fıskiye ucunu lastik üzerinde tek bir noktaya tutmayın, bunun yerine sürekli ileri ve geri hareket ettirilmesi gerekmektedir.
- Yakın mesafeden konsantre bir sıcak su püskürmesi, darbe anındaki basıncın lastik malzemesi sıcaklığında artışa ve kauçukta küçük kabarcıklar oluşması sonucu kauçuğun zayıflamasına neden olabilir ve lastik yüzeyinde önemli hasarlara yol açabilir. Bunun Sonucunda ise ağır yük altında ve yüksek hızlarda lastiğin aniden patlamasına neden olabilir.
Lastiklerin ne zaman değiştirilmesi gerekir?
Lastiklerini kontrol etmek istediğinizde lastiklerinizin yaş, diş derinliği ve muhtemel hasar durumlarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Tavsiyemiz: Yaz lastiklerinde diş derinliği 3 mm'ye ve kış lastiklerinde 4 mm'ye düştüğünde lastikleri değiştirmeniz yönündedir.
Ayrıca diş derinliği standartlara uygun olarak yeterli olsa bile 10 yaşından eski lastikler de değiştirilmelidir. Bir lastiğin yaşı, üzerine damgalı dört haneli DOT numarasından görülebilir. Son iki hane üretim yılını ve ilk iki hane, üretim haftasını gösterir. Aracınıza alacağınız lastiklerin son 2 yıl içinde üretilmiş olması gerekmektedir.
Lastik Üzerindeki Detaylı Bilgiler
Birçok kişi lastik üzerindeki bilgileri okurken ne anlama geldiğini bilmiyor veya yanlış bilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için ise aşağıdaki detaylar bilgiler incelenebilir.
Üzerinde 165/55 R 16 87 T Bilgileri yzan bir lastikte bu bilgiler ne anlama geliyor.
165: Lastik taban genişliği mm.
55: Yanak genişliğinin lastik taban genişliğine oranı (% değeri).
R: Lastiğin radial (telli) olduğunu gösterir.
16: Lastik iç çapı, jant ölçüsüdür (inç)
87: Lastik üzerindeki yük endeksidir.
H: Lastiğin Hız Sınırıdır.
Lastikleri depolamanın doğru yolu nedir?
Mevsimlere göre lastikleri saklamanın seçeneklerinden biri, aracınızın lastiklerini serviste depoya veya lastik hotelinize bırakmaktır. Diğer taraftan tekerlekleri veya lastikleri evinizde saklamak istiyorsanız aşağıdaki bilgilere uyulması gereklidir.
- İdeal olarak lastikler kuru, karanlık, serin ve son olarak ortalama bir havalandırması olan ferah bir alanda muhafaza edilmelidir.
- Tekerlekler bir düzenek ile asılabilir, jant kolları üstüne yerleştirilebilir veya düz yatırılabilir.
- Jantı olmayan lastikler mutlak olarak daima dik durumda muhafaza edilmelidir.